Blog

Oktober 2019

 

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de herfst heeft zijn intrede gedaan in Nederland! Persoonlijk ben ik altijd erg in mijn element in de herfst, zeker in de maand oktober. Ik geniet er enorm van wanneer de blaadjes gaan kleuren, de temperatuur nog aangenaam is en er zo’n heerlijk herfstzonnetje kan schijnen. Helaas is er van zon geen sprake deze week en vallen we met onze neus in de boter. We doen er dus goed aan om ons te wapenen tegen alle ongemakken die de herfst en komende winter met zich mee gaan brengen; kou, weerstand, depressie, vitamine D, etc. Om je op weg te helpen heb ik hier wat tips voor je.

 

De kracht van gember kennen we inmiddels wel. In de oosterse geneeskunde wordt dit al duizenden jaren gebruikt en inmiddels is het hier ook aardig populair. Gember is een natuurlijk antibioticum, het werkt zuiverend en het helpt om gifstoffen makkelijker je lichaam te verlaten. Bovendien stimuleert gember de doorbloeding in jouw lijf, zodat je lekker warm blijft terwijl het buiten koud en guur is. Wat minder bekend is, is het specerij kardemom. In poedervorm kennen we het nog wel maar wist je dat je dit ook in peulvorm kunt krijgen? En dan is het ideaal om toe te voegen aan jouw verse gemberthee. Kardemom is jouw maatje voor in de herfst; het bevrijdt je luchtwegen en geeft energie bij vermoeidheid als gevolg van griep of verkoudheid. Kardemom zit ook bomvol goede stoffen zoals de mineralen ijzer, magnesium en zink en bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6 en C.

Recept: Voor 1 glas thee heb je nodig; 5 kardemompeultjes en een schijfje verse gember (met schil) van ca. 1 cm dikte. Je zou er nog een takje rozemarijn aan toe kunnen voegen, dit heeft nl een bacteriedodende werking en zal extra bijdragen om de luchtwegen te bevrijden.

 

Als we het hebben over voeding, dan mogen de echte krachtpatsers niet ontbreken in de herfst: Kool! Je denkt natuurlijk aan de winter-topper boerenkool, maar vlak de volgende soorten ook niet uit; witte kool, savooiekool, spitskool, rode kool, koolrabi… Stuk voor stuk hebben ze hun eigen scala aan goede voedingstoffen en zijn ze volop te verkrijgen in de herfst. Zorg voor afwisseling, ga eens op zoek naar leuke recepten en maak het wat spannender dan stamppot met rookworst. Het voedingscentrum heeft een aantal niet alledaagse suggesties voor je op rij gezet https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/receptinspiratie/recepten-met-kool.aspx

Natuurlijk wil je ook eens wat anders dan kool eten, kies dan vooral voor de groenten van dit seizoen. In oktober zijn volop te verkrijgen andijvie, sperziebonen, veldsla, winterpostelein, paksoi, pastinaak en courgette. Niet alleen goed voor de portemonnee maar ook een milieubewuste keuze.

 

Nu de dagen korter worden en de avonden langer kan het zijn dat je wat somberder bent. Je bent niet de enige, er zijn veel mensen in Nederland die last hebben van een winterdepressie. Maak het daarom gezellig in huis door kaarsjes aan te steken en als je hebt de open haard. In de zomer zitten we graag bij elkaar, staren we in het kampvuur en ontstaan er mooie gesprekken. Dat kan natuurlijk ook bij de open haard! Verban alle schermen (lees; social media!!) uit de kamer, laat de tv gewoon uit en zet er een sfeervol muziekje bij aan. Geef ruimte aan warme, reflecterende gesprekken, desnoods met behulp van een kletspot. Wedden dat jij gaat ontspannen en jouw stressniveau daalt?!

 

Als laatste raad ik je aan om toch zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Nu de zon minder kracht heeft, hebben we echt elke dag minstens 30 minuten daglicht nodig om aan voldoende vitamine D te komen, de weerstandsvitamine! Een deel haal je ook uit voeding (vette vis, ei, noten) maar wist je dat twee derde via de zon wordt aangemaakt? Dat is overigens niet de enige reden waarom we naar buiten moeten, daglicht speelt een belangrijke rol bij onze biologische klok. Geen straf toch, want wat is er nou fijner dan zo’n frisse herfstneus te halen in het bos om je vervolgens thuis samen op te warmen met thee, warme chocolademelk en een knapperend haardvuurtje? In deze tijd van het jaar loopt het bos over van schatten. Prachtige paddenstoelen, eikels, beukennootjes, kastanjes, herfstbladeren en dan heb ik het nog niet eens over de kleuren, geuren en schitterende uitzichten… Verzamel gerust wat van die schatten en maak een herfsttafel thuis. Kinderen vinden het geweldig om te knutselen, ik denk zelf met veel genoegen terug aan alle spinnenwebben en kastanje mannetjes die ik vroeger heb gemaakt.

 

Laat maar komen dus die herfst, cosy and comfy. Ik ben er klaar voor en ik hoop jij nu ook!

 

 

Hanneke Bakker

06-55793575
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zuiderwalstraat 13
8081 CD Elburg

KvK: 68710119
IBAN: NL03 RABO 0319 0714 13
BTW-ID: NL002146671B09

Contact