Blog

Donderdag 13 juni 2019

 

Pakjes en zakjes, kant-en-klaar maatlijden, verpakte koeken, snoep & chips... Het is niet meer weg te denken uit de supermarkt. De meeste van deze producten voegen helemaal niets toe aan een gezonde leefstijl. Ze zijn vooral gemaakt met als doel jou er lekker veel van te laten eten, je kunt ze bijna als verslavend zien. Bewerkt voedsel bevatten weinig voedingstoffen (vitamines/mineralen) en zijn op smaak gebracht met veel smaakstoffen (E-nummers). Tevens bevatten deze producten over het algemeen veel suiker en transvetten, dit laatste is een kunstmatig vet wat vooral gemaakt en gebruikt wordt in de fabriek om makkelijk veel en goedkoop eten te produceren. Hier heb je gelijk de reden waarom ongezond voedsel meestal goedkoper is dan gezonde voeding. Voor deze producten wordt ook veel reclame gemaakt en je vindt ze overal: supermarkt, station, kiosk, tankstation... De verleiding ligt dus ook nog eens continu op de loer.

 

Moet je dan alles vermijden en alleen nog maar verse, biologische producten kopen? Zeker niet, er is ook een groep bewerkte voedingsmiddelen waar niet veel mis mee is. Denk aan diepvriesgroenten, peulvruchten, zuivel, boter, noten olijfolie, etc. Bij deze groep check je het etiket, kies voor de producten waatr zo min mogelijk zout en/of suiker aan toegevoegd is. Combineer pure en onbewerkte producten met lichtbewerkte producten zoals bindmiddel, tomatenpuree, olijfolie en roomboter maar laat de onbewerkte producten wel de hoofdrol spelen; Groenten, fruit, peulvruchten, noten, vlees, vis en eieren.  

 

Om te laten zien dat Puur en Onbewerkt niet moeilijk of duur hoeft te zijn, deel ik hier mijn recept voor Afrikaanse Boboti. Eerlijk is eerlijk, deze schotel heb je niet binnen 30 minuten op tafel staan maar valt wel goed voor te bereiden. Het ei-room mengsel voeg je dan pas toe vlak voordat je de schaal in de oven schuift. "Geniet jou maaltyd!"

 

Wil je meer informatie over hoe jij over kunt schakelen naar een meer puur en onbewerkt eetpatroon, of heb je interesse in een workshop etiketten lezen?  Neem gerust contact met mij op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 

Hanneke Bakker

06-55793575
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zuiderwalstraat 13
8081 CD Elburg

KvK: 68710119
IBAN: NL03 RABO 0319 0714 13
BTW-ID: NL002146671B09

Contact